Honden verzorgen

HONDEN

VERZORGEN

Behandelingen


Bij Snuffels & Knuffels zijn alle rassen welkom!

Van Chihuahua tot Duitse Dog, al ons materiaal is erop voorzien om elke hond gepast te kunnen verwelkomen en verzorgen.


Dankzij diverse opleidingen en het regelmatig volgen van seminaries en workshops kunnen we een optimale en aangepaste verzorging garanderen voor elke vachtsoort.

Professionaliteit en kwaliteit dragen we hoog in het vaandel!

Knippen & scheren


Met een schaar of professionele tondeuse wordt de gehele vacht ingekort en in het gewenste model gezet.  De haarwortel blijft dus in de vacht zitten.


Met de tondeuse kan de vacht in verschillende lengtes worden geschoren. Eerst wordt de hond voorgeschoren en ontklit, daarna wordt hij gewassen met bij de vacht passende shampoo. Als hij droog is geföhnd wordt hij met de tondeuse nageschoren en in het gewenst model gezet.


Uiterst kort scheren raden wij zeker niet aan, want hierdoor wordt de bescherming en isolatie van het dier weggenomen, zowel in de zomer als in de winter.


Knippen & scheren is in principe op ieder ras van toepassing behalve op de rassen die geplukt behoren te worden. Deze zullen namelijk kleurverandering van vacht krijgen en mogelijk ook huidproblemen.


Rassen die geknipt/op lengte geschoren worden zijn o.a.: poedel, bichon frisé, maltezer, labradoodle, Shih Tzu, Yorkshire ...

Ontwollen


Bij een aantal hondenrassen bestaat de vacht uit twee lagen haar: de onderlaag (onderwol) en het dekhaar. Bij het ontwollen wordt de onderste laag uitgedund en blijven de dekharen staan. Het ontwollen, gecombineerd met een wasbeurt, versnelt de rui en de hond is dus daardoor sneller door de ruiperiode heen.


De rassen die ontwold worden, zijn b.v.: herder, New Foundlander, golden retriever, berner sennenhond, golden retriever, keeshond, Shiba Inu...


Plukken


Plukken is het verwijderen van de loszittende dekharen. Plukken wordt vooral gedaan bij honden met een ruwharige vacht, maar er zijn eveneens zachte vachten die geplukt worden.


De vacht dient in dit geval goed ” trimrijp” te zijn om de huid en zo ook de hond zo min mogelijk te irriteren. Plukken wordt met de hand of met een plukmes gedaan.


Plukhonden zijn bijvoorbeeld de Engelse Cocker Spaniël, West Highland White Terriër, ruwharige Jack Russel, ruwharige Teckel, bouvier, fox terriër...

Borstelen


De meest algemene verzorging is borstelen. Het dient om oude en losse haren te verwijderen, vuil te verwijderen en vooral talg te verspreiden. Borstelen is in de meeste gevallen vooral poetsen en huidmassage voordat er van klitvorming sprake kan zijn.


Het borstelen geschiedt in laagjes van onder naar boven. De keuze van de borstel is afhankelijk van de rassoort van u hond.  Een slecht verzorgde vacht (klitten en vervilting) kan huidproblemen veroorzaken.

© Copyright. All Rights Reserved.